masszőr vállalkozás

Masszőr vállalkozás feltételei

Biztosan sokat keresgéltél már az interneten a téma iránt és láttad, hogy elég nagy a káosz a masszázs szolgáltatás indításával kapcsolatosan. Mindenképpen járj utána akár a könyvelődnél, akár a hatóságoknál, hogy mik a feltételek, mert elég borsos büntetéseket osztogatnak.

Milyen feltételek, elvásárok vannak egy induló masszőr vállalkozó felé? Erről olvashatsz részletesen: végzettség, TEÁOR kód, ÁNTSZ követelmények és még sok minden más.

Talán azért ilyen kusza és átláthatatlan a téma, mert kétféle masszőr  van: vannak fizikai közérzetjavító, és gyógymasszőrök, ráadásul mindkét csoportra más-más feltételek vonatkoznak az adóhatóság és az ÁNTSZ részéről.

Ebben a blogbejegyzésben csak a frissítő masszőrökre vonatkozó feltételeket járom végig. Természetesen időközben változhatnak a feltételek, jogszabályok, de a blogbejegyzés megírásakor ezek voltan mérvadóak, így ez később is jó alapot ad a feltételeinek kinyomozásában.

A masszázs vállalkozás feltételei –  végzettség

Talán hihetetlen, de a masszírozás végzéséhez jelenleg nem kérnek be sem oklevelet, sem tanúsítványt, így mindenki saját felelősségére végezhet masszírozó tevékenységet.

Igen, jól olvastad!

Bárki indíthat masszázs üzletet, és sajnos sokan úgy masszíroznak, hogy nem, vagy csak minimális szakmai tudással rendelkeznek. Sajnos vagy egy bizonyos sz..ipar, ami szintén frissítő masszázs vállalkozás mögé bújva végzi tevékenységét, épp ezért nem szoktam ajánlani névválasztáskor a Masszázs Szalon kifejezést, hogy ne legyen félre érthető senki számára, remélem érted a célzást 🙂

Így hát Neked azt javaslom, hogy kezdésnek végezz el egy Svéd masszőri képzést, ahol alapos anatómiai tudásra is szert tehetsz. Ez a későbbiekben jó alap lesz sport masszázson, nyirokmasszázson, baba masszázson vagy más képzésen.

A masszázs vállalkozás feltételei –  vállalkozási forma

Több vállalkozási forma közül választhatsz. Lehetsz főállású vagy másodállású egyéni vállalkozó, vagy KATA-s vállalkozó, de indíthatsz akár BT-t, vagy KFT-t is. A legegyszerűbb megoldás a KATA adózási forma, ami kifejezetten szolgáltatóknak a legelőnyösebb. Havonta fix összegű (25.000 Ft vagy 50.000 Ft) adót kell csak megfizetni, ami majdnem minden adónemet kivált (kivéve iparűzési adó!).

Természetesen a vállalkozó egészségbiztosításra és nyugdíjellátásra is jogosult, viszont fontos tudnod, hogy ha az 50.000 Ft adónemet választod, az nem teljes munkaidőt jelent, hanem csak napi kb. 6 órát. Választható havonta 75.000 Ft adótétel is, mely magasabb ellátási alapot jelent, vagyis 170.000 Ft-ot, 2020. július 1-től. Ha tehát normális nyugdíjat és egyéb ellátást szeretnél magadnak, akkor válaszd a magasabb adótételt!

A masszázs vállalkozás feltételei –  TEÁOR szakmakód

Induláskor meg kell adnod azokat a tevékenységi köröket, amiket az egyéni vállalkozóként végezni fogsz. Ha csak masszírozni fogsz, akkor a 960401-es TEÁOR számmal lehet bejelenteni és végezni masszázst (Nagyon fontos! Az egészségügyi gyógymasszázs, terápiás céllal végzett gyógymasszázs nem ide tartozik!).

Ez a TEÁOR szám, a Frissítő, relaxáló masszázs tevékenységet jelenti. Munkavégzés esetében, az egyéni vállalkozás indításakor meg kell adnod a fő tevékenységi körnél ezt a kódot.

A masszázs vállalkozás feltételei –  hivatali bejelentések

A 960401-es tevékenység 2003 óta a helyi Önkormányzatoknál nem működési engedély köteles, és nem ÁNTSZ engedély köteles!!!! Viszont bejelentési kötelezettséggel tartozunk a helyi önkormányzat felé az iparűzési adó tekintetében. A bejelentés történhet papír alapon a helyi önkormányzat adó csoportján, vagy az önkormányzat elektronikus portálján. A befizetés menetéről és a meghatározott összegről pedig a bejelentés után az önkormányzat ad tájékoztatást.

A masszázs vállalkozás feltételei –  üzlethelyiség

Magára a helyiségre nincs külön előírás, ahol a masszázs történik, tehát nem szükséges hidegburkolat, tusoló, mellékhelyiség, de ezek nélkül nem tudsz higiénikus és kényelmes körülményeket teremteni saját és vendégeid számára. Masszázs tevékenység közben mindenképpen indokolt a kézmosási-mosogatási lehetőség, hisz az eszközeidet el kell mosnod, fertőtlenítened, egy olajos masszázs után kezet kell mosnod stb. A vendégeid és saját magad miatt is fontos a WC kialakítása, de mivel ezek nem előírások, így a hatóságok nem kérhetik számon ezeknek a hiányát.

A masszázs vállalkozás feltételei –  pénztárgép vagy számla

A 960401-es tevékenység pénztárgépes nyugtaadásra kötelezett, de ezt kiválthatod kézzel írott számlával, vagy online számlázó programmal! Ha elromlott a pénztárgéped, vagy házhoz járó szolgáltatásod van, csak abban az esetben adhatsz kézi nyugtát. A kézzel írott számla, nyugta elég macerás, hisz a NAV felé le kell jelentened. Sokkal kényelmesebb az online számlázás, hisz a számla kiállításának pillanatában azonnal le is jelenti helyetted a program a NAV felé a számlát.

Tehát a pénztárgép nem kötelező, csak előírás, de ki lehet váltani számlaadással!

A masszázs vállalkozás feltételei –  zenehallgatási jogdíj

Ha masszázs közben zenét játszol le, bizony a zenefelhasználásért jogdíjat kell fizetned. Teljesen mindegy, hogy ez cd, letöltött zene, vagy rádió adás szól masszázs közben! Ha a felhasználás nyilvános helyen történik, ott minden esetben a felhasználásnak megfelelő mértékű jogdíjat kell fizetni. Ennek mértékét azonban csak a felhasználás körülményeinek ismeretében lehet megállapítani. Az Artisjus oldalán van egy egyszerűen használható kalkulátor, amivel nagyjából kiszámolhatod a jogdíj mértékét.

Egy átlagos, 20 négyzetméteres masszázshelység esetében ez körülbelül 4.000 Ft lenne havonta, de a bejelentés után az Artisjus ki fogja számlázni a pontos árat, ami természetesen költségként elszámolható.

Természetesen lehet csendben is masszírozni, esetleg dúdolászhatsz masszírozás közben, de egy csodálatos nyugtató zene hallgatása masszázs közben semmivel sem utánozható ellazulást okoz a vendéged számára.

A masszázs vállalkozás feltételei –  tisztítószerek

Ha masszőrként nem használsz olyan tisztító-, takarító-, és fertőtlenítőszert, ami a 1272/2008/EK rendelet alapján a veszélyes anyagok közé tartozik, akkor nem szükséges az ÁNTSZ regisztráció, és nem kötelező kémiai kockázatbecslést sem készíteni.

Rengeteg olyan tisztítószer van, ami nem esik a rendelet hatálya alá, mégis 99 %-ban antibactericid és antivirucid, azaz tökéletesen megfelelnek. Ilyen márkák lehetnek például a Frosh, a DenkMit, az EcoVer és a Sanytol. Tehát, amelyik tisztítószeren nincs piros keretben fekete piktogram, azt lehet nyilvántartás nélkül használni.

A masszőr vállalkozás feltételei –  adatkezelés

Ha jól és szabályosan akarod végezni a munkád, akkor mindenképpen töltess ki a vendégeiddel adatkezelési lapot.

Miért fontos ez?

Mindenképpen jó, ha a vendéged nyilatkozik arról, hogy milyen betegségei vannak, megismeri az ellenjavallatokat, valamint beleegyezik aláírásával, hogy a masszázs kezelést elvégezheted rajta és tudomásul veszi a kockázatokat. Ez véd téged, ha esetleg komplikációk lépnek fel a kezelés után.

Az adatkezeléshez kötelező a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé jelezned, és egy NAIH számot regisztrálnod, majd ezt a számot feltüntetned az Adatkezelési lapodon.

Azt gondolom, sikerült körüljárni a masszőr üzlettel kapcsolatos feltételeket, előírásokat, de ha Neked még van további kérdésed, keress meg bátran, vagy írd meg hozzászólásként.

7 Comments

 1. […] A szolgáltatásod elindításának vannak feltételei akár a NAV felé, akár az ÁNTSZ akár a helyi Önkormányzat felé. Fontosa végzettség, a vállalkozási forma, a szakmakód, kell-e pénztárgépet használni, be kell-e jelenteni milyen tisztítószereket fogsz használni és még sok minden más. Ugye nem is gondoltad volna, hogy ennyi mindenre oda kell figyelned? De ne aggódj, én mindenre pontosan kitérek majd 🙂 Ezekről a feltételekről olvashatsz ebben a blogbejegyzésben, összeszedtem mindent, amit tudniod…  […]

 2. Kedves Szilvia! Óriási vagy, hatalmas segítség ez pl egy magam fajtának, akinek fogalma nem volt a vállalkozásokkal kapcsolatos eljárásokról, kötelezettségekről, stb…. hálás köszönet minden jótanácsért!!!

 3. Kedves Szilvia
  Köszi minden segítséget!
  Sok mindenbe “megvilágosodtam”😅Ölellek

 4. Kedves Szilvia!

  Nekem még olyan kérdésem lenne, van e arra vonatkozóan valami, hogy lehet e ehhez társítani pl. szaunát, szoláriumot….tehát üzemeltethetek e még mellette ilyet? Én profi masszázsa járok, aminek az alapja a svéd masszázs, de ez kiegészül nyirok-és gerincmasszázzsal… Akkor ide már más szabályok vonatkoznak? Köszönöm. Gyöngyi.

  1. Kedves Gyöngyi! Úgy tudom, hogy fizikai közérzetjavító TEÁOR alatt lehet szaunát és szoláriumot is üzemeltetni a masszázs mellett. De az a biztos, ha megkérdezed a könyvelődet, mert bármikor változhatnak a szabályok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvass még többet a témáról